pousetteochvis

En blogg som oftast handlar om mat

pousetteochvis header image 2

Lax i ugnen med spenat, svamp och citron

tisdag 23 februari 2010 20:21 · 2 kommentarer · Champagne, Citron, Crème fraiche, Fisk, Hemlagat, Quinoa

Frysta laxfiléer är ju en hit att ha hemma. Bara man kommer ihåg att tina dem i tid. Går ju i och för sig att snabbtina genom att lägga bitarna, i plasten, i lite ljummet vatten.

Här en variant att göra i ugnen. Är klart på en halvtimme.

Till den här varianten kokar jag röd quinoa som är en favorit just nu. Och såsen gör jag på crème fraiche med smak av karljohan, timjan och citron.

Lägger laxbitarna i en ugnsform, pressar över lite citron, saltar och pepprar.

Det behövs en del citron till det här. Dels för att pressa över laxen, dels till såsen.

Fräser två hackade schalottenlökar och fyra-fem skivade färska champinjoner, och lägger det sedan åt sidan.

Steker snabbt en påse bladspenat på lite lägre värme. Rör sedan ner spenat, svamp och lök med crème fraichen och låter det bli varmt i stekpannan. Pressar i minst ett par klyftor citron i såsen.

Saltar och pepprar.

Häller sedan såsen på laxen och sätter in det i ugnen i ca 200 grader i ca 15 minuter, tills laxen är klar.

Ja, så här blev det. Riktigt smarrigt, och snyggt med den röda quinoan.

Tags:

2 kommentarer ↓

  • Sofie

    Ja, smarrigt det ser ut. Det ska jag definitivt testa. Här blir det fisksoppa idag. Hade tänkt äta torsk med äggsås (!)/skirat smör till lunch med Kajsa som är hemma och hostar och snorar, men så blev vi bjudna på lunch i Årsunda. Mammas korvgryta med en massa goa rotsaker är ett fint minne från barndomen, så det kunde vi inte bomma!

  • Kristina Pousette

    Räckte till en sväng i dag med, och det smakade även dag två. Korvgryta kanske inte är min grej, men rotsaker är ju alltid gott. Mammor kan ju det där.

Lämna en kommentar