pousetteochvis

En blogg som oftast handlar om mat

pousetteochvis header image 2

Påskmiddag 2011

söndag 24 april 2011 10:53 · 1 kommentar · Påsk

Egentligen skulle den här påskmiddagen ha ätits på Österlen, men efter ändrade planer fick det bli på Götgatan, dock med samma sällskap som planerat. Ullis kom från Kungsholmen med en helt fantastisk pionbukett och maken kom från tidningsgruvan med fina påskägg till påskkärringarna.

Middagen blev lite repris från förra årets påskfirande hos syrran i Sandviken. Nytt på menyn – inkokt lax med pressgurka.

Som traditionen bjuder så börjar alltid ett påskkalas med äggtoddy. Och ägg och socker ska givetvis vispas för hand, länge, tills det blir vitt. Sen i med hett vatten och en skvätt konjak. Äggtoddyvispandet fick inviga uteloungen!

Till förrätt: Pocherat ägg med hemmagjord hollandaisesås, toast och rökt lax. Receptet (och filmen) finns här.

En av mina favoriter till varmrätt – inkokt lax.

Görs så här: Koka upp 1,5 liter vatten tillsammans med 4 lagerblad, två matskedar salt, en grovhackad gul lök, 10 vitpepparkorn, en knippe dill. Låt lagen koka i tio minuter. Sjud sedan laxen i lagen. Jag gjorde tre portionsbitar och då räcker det om det kokar i ca 15 minuter. Gör du mindre portionsbitar räcker det nog med typ 10 minuter. Sen är tricket att laxen i lagen måste kylas snabbt. Är det vinter är det bara att ställa ut på balkongen eller altanen om du har en. Annars ställ ner hela kastrullen i kallt vatten. Gott om laxen får stå några timmar i den nedkylda lagen, gärna till och med till dagen efter.

Tillbehör: örtagårdssås gjord på creme fraiche, lite majonäs, dill, dragon, rosmarin, salt och peppar, sockerärtor och så det godaste goda – pressgurka.

Gör så här: osthyvla en gurka, blanda ner tre teskedar salt och pressa gurkan i en vid skål eller på ett fat med en tyngd över. Efter en halvtimme, häll av vattnet och blanda ner gurkskivorna i en lag gjord på en deciliter vatten, två matskedar ättika (12 procent), fyra matskedar strösocker, tre kryddmått salt, 0,5 kryddmått vitpeppar, salt och två matskedar hackad dill eller hackad persilja. Lägg ner pressgurkan i en burk med lock och låt den stå och dra några timmar innan du serverar den. Gudagott!

Till efterrätt: påsk-cheesecake med pinjenötter. Receptet finns här.

Tags:

1 kommentar ↓

Lämna en kommentar