pousetteochvis

En blogg som oftast handlar om mat

pousetteochvis header image 2

Midsommarmaten på gång

onsdag 22 juni 2011 21:43 · 1 kommentar · Festmat, Midsommar

I morgon kväll bär det av till Pousettes midsommarparadis i Skebobruk. Och hos pousetteochvis har det varit hetsiga förberedelser av min del av menyn ikväll. Inkokt lax, potatistårta och rödlöksmarmelad står nu klart för avfärd mot Roslagen i morgon. Nu återstår att packa ner sommarklänningen – och regnkläderna.

20110622-104239.jpg20110622-104255.jpg

Den här citroninkokta laxen gjorde jag även förra midsommaren, och den blev en sån succé att den får göra comeback i år. Här finns receptet.

20110622-104247.jpg

Det här är sommarens hit. Bettans rödlöksmarmelad som hon gjorde till grilljobbet i premiärnumret av Mitt kök. Busenkelt – och så fruktansvärt gott! Och den ska alltså ätas som tillbehör till valfri grillmat.

Till fyra portioner gör du så här: Skala tre-fyra rödlökar, dela dem på mitten och skär dem i tunna halmånar. Koka upp löken med 1/2 dl socker, 1/2 dl honung, 1/2 rödvinsvinäger, 1/2 dl rödvin och 2 krm salt. Låt det sjuda i 10 minuter så löken blir mjuk och vätskan blir krämig. Låt sedan svalna.

20110622-104359.jpg

Potatistårtan fick jag recept på av min kollega Agneta. Jag gjorde dubbel sats, men till en ”vanlig” form som är ca 24 cm i diameter gör du så här: Skala 1 kg mjölig potatis och skär i tunna skivor. Packa potatisskivorna i en form med löstagbar kant med folie, och tryck till potatisen. Blanda 2 ägg, 3 dl vispgrädde, 1 dl mjölk, 150 g riven västerbottensost, 1 hackad vitlöksklyfta, salt och peppra. Jag hackade även ner till färska kryddor som jag hade kvar. Sen sätter man in formen i en långpanna till hälften fylld med vatten i 200 grader. Tårtan ska sen gräddas i cirka 1 1/2 timme. Kolla med en sticka när potatisen är klar. Sen ska tårtan svalna och stå till sig lite innan man serverar den.

Tags:

1 kommentar ↓

Lämna en kommentar