pousetteochvis

En blogg som oftast handlar om mat

pousetteochvis header image 2

Mat från hinmelriket

torsdag 30 juni 2011 23:27 · 2 kommentarer · Jobb

Har varit på en av de trevligaste och godaste middagarna jag kan minnas. Mitt kök i TV4 är ute på en åtta veckor lång matturné genom Sverige och strartar på Ekerö den här veckan. Jens Dolk och Tommy Myllymäki har en restaurang på varje ställe och det är alltså i det här restaurangtältet jag har ätit ikväll. Fem rätters meny med fantastiskt god svensk mat och svenska drycker. Hela kalaset får lätt fem getingar.

20110701-122501.jpg

20110701-122512.jpg

20110701-122523.jpg

Först var det ”grogg” med svensk vodka med ingefära och äppelmust från Ekerö.

20110701-122534.jpg

Myllymäki och Dolk är ciceroner under hela middagen och berättar inspirerande historier om svenska matproducenter och allt gott man äter och dricker.

20110701-122542.jpg

Så här fint är det inne i tältet.

20110701-122555.jpg

Först fick vi ägg, kokt på 63 grader i 75 minuter (!) med bearnaisesås. Väldigt, väldigt gott.

20110701-122604.jpg

Sen en gurksoppa med rökt gös – också ljuvligt gott!

20110701-122615.jpg

Sen kom det bästa på hela kvällen. Potatis som grillats i jorden på varma stenar i tre timmar.

20110701-122622.jpg

Potatisen serverades med rökt abborre på planka med en örtsås. Och det var här jag nästan grät av lycka. Det kom i alla fall en tår, så god var den här potatisen. Svårt att beskriva, men det smakade gudomligt.

20110701-122631.jpg

20110701-122638.jpg

Sen fick de andra helgrillat vildsvin och jag fick lite mera abborre.

20110701-122644.jpg

En av desserterna – kaffeost från Luleå – med lingon. Kalasgott.

20110701-122658.jpg

Den andra desserten, jordgubbar från Ekerö och rabarberglass. De där jordgubbarna var osannolikt söta och den krämen man fick till smälte i munnen.

20110701-122651.jpg

Svenska drycker rakt igenom (utom ett italienskt rödvin, odlat av svenskar i Italien). Chardonnay från Blaxta utanför Flen, svenskt öl från Sigtuna, svensk snaps med dill, icewine och en fantastiskt god punsch från Norrtälje bränneri.

20110701-122704.jpg

Sen fick man brygga sitt eget kaffe. Som tyvärr var lite blaskigt.

20110701-122713.jpg

Tältet i skymningen.

20110701-122723.jpg

Och här var hela menyn.

Man kan alltså köpa biljetter till den här middagen under turnén som åker Sverige runt i åtta veckor. Biljetterna finns på ticnet. Och jag kan verkligen rekommendera det!

Tags:

2 kommentarer ↓

Lämna en kommentar