Här är resultatet av gårdagens matlagning. Kan börja med att konstatera att det inte var en bra idé att göra egen béarnaisesås samtidigt som jag skulle koka musslor. Det blev alldeles för mycket att hålla reda på, i alla fall för en amatör som jag. Så ska du ge dig på detta – gör béarnaisesåsen först och börja inte med något annat förrän den är klar.
Receptet på musslorna hittade jag på en sajt på nätet som heter Världens kök.
Béarnaisesåsen kommer från kokboken med det löljliga namnet ”GI in the city”.
Börjar med musslorna.
Först ska man borsta och tvätta musslorna under rinnande kallt vatten. De musslor som är öppna ska slängas.
Hacka sedan en liten gul lök och fräs löken i en stor kastrull i en matsked rumstempererat smör. Löken ska inte få färg. Krydda med lite nymalen svartpeppar. Sen tillsätter du 3 dl torrt, vitt vin och därefter lägger du i musslorna. Lägg på ett lock och koka musslorna på ganska hög värme i 5-8 minuter tills de har öppnat sig.
I receptet ingick inte vitlök, men jag skivade ner ett par klyftor i buljongen som jag kokade musslorna i .
Sen häller du över buljongen i en annan kastrull, och så vispar du ner 3 matskedar smör i buljongen, en matsked i taget. Tillsätt ett knippe hackad persilja och smaka av med salt.
Häll tillbaka buljongen över musslorna, hetta upp igen och servera sedan direkt, gärna med ett glas vitt vin och nåt gott bröd som man kan suga upp buljongen med (vilket jag förstås denna GI-tok-vecka hoppade över).
Det var första gången jag gjorde musslor så här. Har alltid varit lite rädd för att det skulle vara svårt eller att musslorna inte skulle bli färdiga. Men det blev faktiskt riktigt gott, och var inte svårt att göra (om man inte gör en massa andra saker samtidigt…)
Så till béarnaisesåsen.
Smält först 150 g smör och ställ det åt sidan.
Sedan rör du ihop en matsked finhackad gul lök, 5 krossade vitpepparkorn, 1 stjälk persilja, 2 matskedar vinäger och 2 matskedar vatten i en kastrull. Koka upp lagen och och koka en tills hälften av vätskan har avdunstat (det här går ganska snabbt). Sen silar du lagen och häller tillbaka vätskan i kastrullen.
Sen vispar du ner 3 äggulor i lagen.
Nu kommer det svåra. Sätt kastrullen med lagen och äggulorna i ett varmt vattenbad sjud såsen så den blir tjock och porös. Här var det svårt att veta när det var klart, och jag väntade nog för länge. Sen ska du ringla ner det smälta smöret i en tunn stråle och vispa kraftigt samtidigt, vilket var knepigt när kastrullen vinglade i ett vattenbad…
Såsen skar sig förstås! Men jag hittade ett superknep på nätet som faktiskt räddade alltihopa. Man rör ihop en halv deciliter vatten och en äggula och vispar ner det i såsen, och det funkade.
Sen tar du av såsen från värmen och rör ner 1 kvist (eller mer) hackad, färsk dragon, saltar och pepprar ev med lite mer vitpeppar. Jag tog lite extra dragon, då det ju är där själva smaken sitter.
Min béarnaisesås blev kanske lite för rinnig på grund av fadäsen, men den blev väldigt god.
Grillade färsk tonfisk och kokade färska haricorts verts som jag serverade med den goda såsen.
Vintips som var jättegott till maten – Omaka springs, sauvignon blanc, 2008 (Nya Zeeland).
Sofie // mar 28, 2010 at 5:16 e m
Jag älskar bea och den där toppar säkert Eriks, som oftast serveras här. Jag tror jag gjort egen en gång. Får nog testa igen snart, men det är ju som sagt lite meckigt…
Monica // mar 28, 2010 at 6:31 e m
Men gud va gott det där ser ut…
Kristina Pousette // mar 28, 2010 at 7:59 e m
Jotack, det blev gott. Men stökigt att laga när man försöker göra allt samtidigt… Men du Sofie, har väl ett superrecept på bea? Tar gärna emot en enklare variant än den jag gav mig på.