pousetteochvis

En blogg som oftast handlar om mat

pousetteochvis header image 2

Fisksoppa med lax, torsk och räkor

måndag 05 april 2010 11:37 · 1 kommentar · Fisk, GI, Hemlagat, Saffran

Här är recept på fisksoppa som är plockat från lite olika recept här och där. Fisksoppa är alltid gott och går ju att göra på oändligt många olika sätt. Det här räcker till fyra personer (och är dessutom GI-vänligt, om man skippar brödet till).

Skala 500 gram frysta, tinade räkor med skal. Spar räkskalet och koka i en kastrull med vatten som täcker skalen. Koka i ca 15 minuter, sila av skalen och koka sedan ner spadet till hälften av vätskemängden. Det här blir kanon att ha som extra buljong i soppan. Om du tycker att det här verkar för bökigt, eller tar för mycket tid, är det ju bara att skippa det och bara köra vanlig fiskbuljong. Men det blir rätt bra smak av räkbuljongen.

Hacka en gul lök, och ett par vitlöksklyftor, skala och skär mindre bitar av 4-5 potatisar, skiva en stor morot i stänger, hacka en fänkål i halvstora skivor eller bitar.

Sen behöver du ca 600 gr lax, skuren i bitar, och ca 200 gr torsk, också skuren i bitar. Det går förstås bra med nästan vilken fisk som helst, och du kan ju variera själv hur mycket du vill ha av varje sort. Totalt ska du räkna ungefär 200 gr fisk per person.

Och så behöver du salt, nymald vitpeppar, ett paket saffran, lite citronsaft, färska kryddor (gärna timjan) och krossade tomater.

Börja med att fräsa löken och vitlöken i olivolja i en stor kastrull och häll sedan ner saffranet.

Slå sedan på en dryg liter fiskbuljong, de krossade tomaterna, räkbuljongen, lite timjan (spar en del till serveringen). Krydda med salt och peppar och låt detta puttra en liten stund.

Sen lägger du först ner potatisen och låter den koka i 7-8 minuter. Sen i med morötter och fänkålen och låter sedan soppan koka i ca 7-8 minuter till. Slå med fördel även i ett par deciliter vitt vin, vilket jag dessvärre glömde den här gången.

Sedan avslutar du med 2 dl vispgrädde och citronsaften och låter det bli varmt. Lägg sedan ner fiskbitarna och låt de koka försiktigt så att det blir klara, vilket bara tar några minuter. Räkorna spar du till serveringen så det inte blir torra och överkokta.

Servera i stora sopptallrikar, och fördela sist räkorna och krydda på toppen med mera timjan.

Gör gärna vitlöksbröd till soppan, som du förbereder genom att röra ihop riktigt smör med en eller två vitlöksklyftor. Bred på baguetter eller annat vitt bröd, och strö sedan över lite riven parmesanost.

Ställ in bröden ganska högt upp i ugnen på ca 200 grader och grädda tills bröden har fått lite färg.

Tags:

1 kommentar ↓

Lämna en kommentar