pousetteochvis

En blogg som oftast handlar om mat

pousetteochvis header image 2

Middag i Pluras spår

söndag 30 maj 2010 12:11 · 8 kommentarer · Chokladfondant, Desserter, Festmat, Fisk, Hemlagat, Kapris, Kokböcker, Kronärtskocka, Middag, Potatis, Sallad Nicoise, Tonfisk, Vin

Min egen Mauro – världens bästa Ullis – var här på schlagermiddag i går. Nåt schlagertema på maten blev det inte (ja, kanske lite med tonfisken, då) , men vi hade i alla fall tv:n på och följde aprikoskärnan och framför allt Jimmy Jump.

Maten stod alltså Plura för, i alla fall varmrätt och dessert. Förrätten har jag snott av mina fd kolleger Jens och Marianne.

Varm kronärtskocksdip som man gärna äter med nachochips. Väldigt gott, men också väldigt mastigt…

Så här gör man:

Skiva en burk konärtskockshjärtan i tunna skivor. Sen lägger du skivorna i en marinad som är gjord av 1 msk fransk senap, 1 msk pressad citron, 3 msk hackad persilja, 1 pressad vitlöksklyfta, salt och peppar. Låt det ligga i marinaden i ca 30 minuter. Sen blandar du 150 g riven cheddarost med 1,5 dl majonäs, 2 pressade vitlöksklyftor, salt och peppar. Rör ihop osten och kronärtskockorna och mixa lite lätt med en stavmixer.

Sen breder du ut smeten i en ugnsform och gräddar i 225 grader i ca 15 minuter. Det ska bli varmt så att osten smälter och bubblar lite på ytan. Går förstås att äta med pitabröd eller crostini eller nåt annat slags bröd också.

Till varmrätt blev det Pluras tonfisksallad – eller helt enkelt en sallad Nicoise. Perfekt mat om man kör tre-rätters. Då är det ganska bra om varmrätten inte är alltför tung, tycker jag.

Det här består av salladsblad av valfri sort, körsbärstomater, rödlök, gurka, sardeller, kokt ägg, haricots verts, oliver, grillad potatis och så själva huvudingrediensen – grillad, eller stekt, tonfisk på toppen.

Det blir extra gott om man grillar potatisen. Koka först, skär i skivor, smörj in i lite olja, salta och peppra och grilla sen i grillpanna eller om du har nån annan frän köksgrill.

Och, till Pluras sallad är ett måste att göra hans salsa verde – en ljuvlig liten sås som gör underverk med salladen.

Receptet ser ut så här: 1 bunt persilja, 1 bunt basilika, 1 bunt mynta, finhackad vitlök, finhackad kapris, finhackade sardeller, vinäger, vilken som, fransk senap, pressad citron, salt och peppar, olivolja. Blanda de hackade kryddorna med vitlök, kapris, sardeller och häll sedan i lite vinäger, en klick senap, pressa i en halv citron, salta och peppra. Sist rör du ner så mycket olivolja du vill, men såsen ska enligt Plura bli ganska grov och rustik. Ställ det här åt sidan ett tag och låt det götta till sig. Sen ringlar du såsen över salladen. Magiskt gott!

Till dessert blev det en annan Plura-favorit, nämligen chokladfondant. Har alltid trott att det skulle vara så svårt att göra, men det var busenkelt.

Smeten består av 125 g mörk choklad som man smälter med 100 g osaltat smör. Vispa 3 ägg, 2 äggulor och 1/2 dl strösocker. Rör ner chokladen i äggsmeten och vänd sedan ner 2 msk siktad kakao och 25 g siktat vetmjöl. Hälls upp i smörade och mjölade portionsformar. Det här räcker till ca 4 formar, beroende på hur stora de är. Det här kan man förbereda och ställa i kylen. Sen gräddar du i 190 grader, men absolut inte för länge. Ytan på fondanterna ska precis bara torka och det tog ca 15 minuter.

Så här såg det ut när det var klart.

Sen stjälper man upp fondanterna på en tallrik. Och här vill jag alltså skryta över att mina fondanter blev exakt så som Pluras i hans kokbok. Vilket jag är väldigt stolt över! Fondanterna serverades med vispgrädde.

Jag och min Mauro fick dessvärre inget besök av varken nån popstjärna eller skådis. Men det poppades 80-talslåtar på datorn och så jublade vi över Lenas seger i schlagern. Skönt att en normal låt vann ändå.

Min Mauro drar inga riff och är inte särskilt bitter. Jag lagade heller inte mat i behå med magen i vädret, och det tror jag att gästen var väldigt tacksam för.

Tags:

8 kommentarer ↓

 • Ullis

  Tack för en finfin schlagermiddag med TONfisk (mer ett Gbg-skämt en ett Mauro, men i alla fall). Chokladfondanten var en klass för sig, som ett skolboksexempel. Och goda, som attan.
  Bästa schlagerhälsningar från Ulla Scocco

 • Monica

  Jag snor den menyn rätt av, ser fantastiskt gott ut!

 • Kristina Pousette

  Det var det också. Fondanterna var livsfarligt goda.

 • Kristina Pousette

  Till nästa gång får du träna in några riff, tycker jag.

 • Ullis

  Ett par riff får det bli. Antingen på blockflöjt eller på min Pocketguitar.

 • Kinna

  Snygg fondant! Nästan så man inte vågar sig på att laga. Verkar ha möjlighet att bli platt fall också. =)

 • Kristina Pousette

  Vad kul att du har hittat min blogg. Kan verkligen rekommendera fondanterna. Busenkelt och galet gott.

 • Kristina Pousette

  Rockriff på blockflöjt blir nog ingen hit.

Lämna en kommentar