I morgon kväll bär det av till Pousettes midsommarparadis i Skebobruk. Och hos pousetteochvis har det varit hetsiga förberedelser av min del av menyn ikväll. Inkokt lax, potatistårta och rödlöksmarmelad står nu klart för avfärd mot Roslagen i morgon. Nu återstår att packa ner sommarklänningen – och regnkläderna.
Den här citroninkokta laxen gjorde jag även förra midsommaren, och den blev en sån succé att den får göra comeback i år. Här finns receptet.
Det här är sommarens hit. Bettans rödlöksmarmelad som hon gjorde till grilljobbet i premiärnumret av Mitt kök. Busenkelt – och så fruktansvärt gott! Och den ska alltså ätas som tillbehör till valfri grillmat.
Till fyra portioner gör du så här: Skala tre-fyra rödlökar, dela dem på mitten och skär dem i tunna halmånar. Koka upp löken med 1/2 dl socker, 1/2 dl honung, 1/2 rödvinsvinäger, 1/2 dl rödvin och 2 krm salt. Låt det sjuda i 10 minuter så löken blir mjuk och vätskan blir krämig. Låt sedan svalna.
Potatistårtan fick jag recept på av min kollega Agneta. Jag gjorde dubbel sats, men till en ”vanlig” form som är ca 24 cm i diameter gör du så här: Skala 1 kg mjölig potatis och skär i tunna skivor. Packa potatisskivorna i en form med löstagbar kant med folie, och tryck till potatisen. Blanda 2 ägg, 3 dl vispgrädde, 1 dl mjölk, 150 g riven västerbottensost, 1 hackad vitlöksklyfta, salt och peppra. Jag hackade även ner till färska kryddor som jag hade kvar. Sen sätter man in formen i en långpanna till hälften fylld med vatten i 200 grader. Tårtan ska sen gräddas i cirka 1 1/2 timme. Kolla med en sticka när potatisen är klar. Sen ska tårtan svalna och stå till sig lite innan man serverar den.
Monica // jun 23, 2011 at 3:05 e m
Mums va´gott det ska bli att smaka av allt det goda!