Har varit på en av de trevligaste och godaste middagarna jag kan minnas. Mitt kök i TV4 är ute på en åtta veckor lång matturné genom Sverige och strartar på Ekerö den här veckan. Jens Dolk och Tommy Myllymäki har en restaurang på varje ställe och det är alltså i det här restaurangtältet jag har ätit ikväll. Fem rätters meny med fantastiskt god svensk mat och svenska drycker. Hela kalaset får lätt fem getingar.
Först var det ”grogg” med svensk vodka med ingefära och äppelmust från Ekerö.
Myllymäki och Dolk är ciceroner under hela middagen och berättar inspirerande historier om svenska matproducenter och allt gott man äter och dricker.
Så här fint är det inne i tältet.
Först fick vi ägg, kokt på 63 grader i 75 minuter (!) med bearnaisesås. Väldigt, väldigt gott.
Sen en gurksoppa med rökt gös – också ljuvligt gott!
Sen kom det bästa på hela kvällen. Potatis som grillats i jorden på varma stenar i tre timmar.
Potatisen serverades med rökt abborre på planka med en örtsås. Och det var här jag nästan grät av lycka. Det kom i alla fall en tår, så god var den här potatisen. Svårt att beskriva, men det smakade gudomligt.
Sen fick de andra helgrillat vildsvin och jag fick lite mera abborre.
En av desserterna – kaffeost från Luleå – med lingon. Kalasgott.
Den andra desserten, jordgubbar från Ekerö och rabarberglass. De där jordgubbarna var osannolikt söta och den krämen man fick till smälte i munnen.
Svenska drycker rakt igenom (utom ett italienskt rödvin, odlat av svenskar i Italien). Chardonnay från Blaxta utanför Flen, svenskt öl från Sigtuna, svensk snaps med dill, icewine och en fantastiskt god punsch från Norrtälje bränneri.
Sen fick man brygga sitt eget kaffe. Som tyvärr var lite blaskigt.
Tältet i skymningen.
Och här var hela menyn.
Man kan alltså köpa biljetter till den här middagen under turnén som åker Sverige runt i åtta veckor. Biljetterna finns på ticnet. Och jag kan verkligen rekommendera det!
Ullis // jul 2, 2011 at 12:39 e m
Oj så fint. Själv sitter jag i förtält på Krekland och äter saganaki, tzatiki och greksallad, inte så dumt det heller. Kram från Kreta
Nu är Mitt Kök Sverigeresan på Gotland! | Regional Matkultur Gotland // jul 5, 2011 at 10:53 f m
[…] Här kan du läsa om vad som serverades vid stoppet på Ekerö! Det låter lovande för Gotland också! […]