pousetteochvis

En blogg som oftast handlar om mat

pousetteochvis header image 2

Mat, schlager och Jeopardy

söndag 28 februari 2010 12:00 · 8 kommentarer · Festmat, Fisk, Halloumi, Hemlagat, Kapris, Melodifestivalen, Middag, Risotto, Tv

Hade en underbart trevlig lördagkväll med bästa Götgatsjuryn. Ulla Rappne kom med en otroligt fin bukett med tulpaner och jättevackra ranunklar.

Sen tjuvstartade vi med varsin Cosmopolitan innan maken kom hem från kvällstidningsfabriken.

Kvällens förföriska trerätters bestod av halloumi med kaprisvinägrett till förrätt, lime- och ingefärsmarinerad lax med risotto till varmrätt och Garbotårar till dessert.

Recepten kommer alltså från kokboken ”Förföriskt gott”. Recepten i boken är egentligen för två personer, men jag gjorde allt i dubbel sats, så ni får de mått som jag lagade efter här. Vilket gör att det här alltså räcker till fyra personer.

Kaprisvinägrett: Skär 2 tomater i ganska stora bitar, blanda 6 msk olivolja, 2 tsk fransk senap, 4 msk kapris, 4 msk finhackad dill, 2 tsk socker, lite salt och två nypor kanel. Sen blandar du i tomatbitarna.

Skär 200 gr halloumi i lagom tjocka skivor och stek dem i olivolja eller smör i en stekpanna.

Servera halloumim varm med kaprisvinägretten. Garnera gärna med lite ruccolasallad.

Varmrätten gör du så här. Skär ca 800 gr laxfile i fyra bitar och ta bort skinnet om det finns kvar. Blanda 4 msk olivolja, 2 msk pressad lime, 2 msk finriven färsk ingefära, 4 tsk socker och 1 tsk salt. Sen lägger du laxbitarna i en tjock plastpåse och häller över marinaden. Marinera laxen i minst en timme, gärna längre.

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg fisken i en smord ugnsfast form och ringla återstoden av marinaden över laxen. Stek fisken i ca 12 minuter i ugnen. Jag satte in fisken i ugnen när vi började äta förrätten.

Till risotton behöver du följande: 200 gr hackad purjolök, lite olivolja, 4 dl arborioris eller avorioris, 10 dl buljong (höns eller grönsaks), 1 dl vitt vin, 100 gr lagrad, riven ost, gärna Västerbotten, 1 dl finhackad gräslök.

Fräs purjolöken i olivolja i en tjockbottnad kastrull, men inte för länge, tillsätt riset och låt det fräsa ihop i någon minut. Sen späder du med buljong, lite i taget, och låter riset koka i ca 25 minuter. Rör hela tiden och fyll på med buljong. Avsluta med vinet och se till att risotton inte blir för ”torr”. Jag tycker det blir bäst om den är krämig. När det kokat klart tillsätter du den rivna osten och gräslöken och smakar av med salt. Låt gärna risotton stå i några minuter innan du serverar den.

Servera gärna med gröna bönor, sockerärtor eller någon annan grönsak.

Sen blev det kaffe, konjak och Garbos tårar från Gunnarssons till Melodifestivalen. Efter ganska mastig mat räckte det med nåt litet sött efter maten.

Götgatsjuryn enades om att bästa låtarna gick till final i går. Jöback var allra bäst. Punkarna, Py och Lovestoned var bara hemskt (eller som mamma SMS:ade under sändningen: ”Hjälp”). Meltzers och Zelmerlövs manus var om möjligt sämre än någonsin. Det är verkligen obegripligt hur Sveriges största tv-program kan ha så dåliga manusförfattare. Det är lika pinsamt varje lördag.

Nu blir det en riktig balladfajt i finalen med Jöback, Andreas Johnson, Darin och Anna Bergendahl.

Resten av kvällen ägnades åt Jeopardy. Här är Ullis Magnus Härenstam, iklädd en blus som egentligen inköptes till en Eurovisionfinal men som nu hade degraderats till en delfinalsblus.

Jag var sämst, men slog Ullis en gång med kategorin ”Kurt Olsson”. Ullis krossade mig i ”Korvmojen” och toppchefen var grym på ”Förorter” och på det mesta.

Till slut gjorde maken en egen frågekategori, och där någonstans slutade den trevliga kvällen.

Tags:

8 kommentarer ↓

 • Ullis

  Tack snälla för denna helkväll. Men som sagt, dåligt att inte tunnbrödsrulle var med i Korvmojskategorin. Men å andra sidan representerar jag en tunnbrödsrulle i egen hög person, i min delfinalsblus.

 • Ingela

  Vilken fin bukett du fick och vilken härlig middag du bjöd på. Förrätten med halloumi måste jag prova någon gång. Ja, det blir en riktig balladduell i finalen, men jag håller nog på Anna. Jag tycker hon var riktigt bra!
  /Ingela

 • Lisa

  Vilken fantastisk kväll ni hade!
  I dag har jag provat din lax med karl johan-cremé fraichen. Jättegott! Men jag hade visst slut på quinoa så det blev bulgur till i stället. Penny tog två portioner.

 • Josefine

  Hej Kicki,

  Hittade hit via din Facebok och njuter för fullt av din blogg. Men nu har jag en fråga. Varken jag eller sambon äter fisk eller skaldjur. Jag har dock börjat bli sugen på att prova på, mycket pga Pousetteochvis.

  Har du några tips på var vi ska börja? Ingen av oss gillar ju egentligen fisk, så gärna något som är ganska ”snällt”.

 • Kristina Pousette

  Brynäsbricka och halvspecial borde ju också ha varit med. Tyckte du var en riktig finalpingla i går. Puss

 • Kristina Pousette

  Ja, den där halloumin blev smarrig med både kapris och senap, två favoriter. Känns som att Jöbacks låt växer med fler lyssningar. Hoppas du har haft en fin helg.

 • Kristina Pousette

  Kul att Penny gillar min mat, och din :-). Kram

 • Kristina Pousette

  Vad kul att du har hittat bloggen, Josefine. Ser ju nu att du också har en som ser kul, och snygg ut. Jag är inte så bra på allt det tekniska… Ja, hur ”börjar” man med fisk? Lax går ju att göra mycket gott med, som inte behöver bli så ”fiskigt”. Skulle nog föreslå att köpa de där frysta filébitarna i portionsförpackningar som finns i alla mataffärer. Tina upp bitarna, och ugnsstek eller gör tärningar i nån god sås i en panna eller gryta. Sök på lax på min blogg så hittar du några enkla laxrätter att göra. Här är en – http://pousetteochvis.se/?p=1052. Lycka till!

Lämna en kommentar