pousetteochvis

En blogg som oftast handlar om mat

pousetteochvis header image 2

Sockerkaka, sole meuniere och pannacotta

söndag 17 januari 2010 15:28 · 1 kommentar · Desserter, Fisk, Hembakat, Hemlagat, Kaffe, Vin

Den perfekta lördagen fortsatte med sockerkaksbak och en riktigt god middag. Att vara hemma en hel ledig lördag med världens bästa man är något av det bästa jag vet. Bakade en sockerkaka bara för att det luktar så gott. Det är ju egentligen bara gott när den är nybakad, och så tänker jag lite på min mormor Anna-Lisa när jag äter sockerkaka.

Recept på luftig sockerkaka ur Vår kokbok:

50 g margarin eller smör, 2 ägg, 2 dl socker, 1 1/4 dl mjölk, 3 dl vetemjöl, 1 1/2 tsk bakpulver

+ ca 2 tsk vaniljsocker och rivet citronskal från en halv citron.

Smält fettet. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjölken och det avsvalnade fettet. Rör ner mjölet blandat med bakpulver. Rör i vaniljsocker och citronskal. Häll smeten i en smörjd och bröad form.

Gräddas i den nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 35 minuter.

Nybakad sockerkaka serveras förstås med en macchiato från makens Nespresso-kaffe-maskin. Ljuvligt gott.

Till middag skulle det alltså bli sole meuniere, med inköpt färsk sjötunga från fiskaffären.

Hittade ett klassiskt recept i Pluras fantastiska kokbok.

Stekt sjötunga med brynt smör, rödlök & kapris.

(Receptet är för fyra personer, så jag halverade allt)

4 sjötungor, portionsstorlek

2 dl mjöl, salt, peppar, smör, 50 g brynt smör, 1 rödlök, hackad, 2 msk kapris, citronklyftor.

Panera sjötungorna i mjöl, krydda med salt och peppar och stek dem på medelvärme i rikligt med smör på båda sidorna. Hetta upp det brynta smöret igen och lägg i lök och kapris i 30 sekunder tillsammans med nymalen svartpeppar.

Lägg upp sjötungorna på tallrikar och slå över lök- och kaprissmöret. Servera med citronklyftor och kokt potatis.

***

Det var lite meckigt att steka fiskarna. Det var en del rom på fisken som jag var tvungen att ta bort och steka lite vid sidan av. Det blev kanske fel, men annars blev inte fisken under rommen stekt. Är rätt dålig på att laga fisk så här, men jag vill gärna lära mig.

Det blev i alla fall gudomligt gott, fisken perfekt stekt och med kaprisen, ljuvligt gott!

Vi drack ett riesling-vin från Penfolds till fisken och det blev perfekt.

Så här blev min sole meuniere. Inte alls lika snygg som i Pluras bok, men gott blev det.

Desserten serverades till ”Stjärnorna på slottet”, som för övrigt var ett rätt trist avsnitt den här veckan.

Panacotta med hallonsås, med grundreceptet från kokboken ”Det italienska köket”. Jag gjorde inte exakt som i receptet, men ungefär.

Här är recept för två personer:

1 blad gelatin, 2, 5 dl vispgrädde, en halv, halv deciliter socker, 1 vaniljstång

Lägg gelatinbladet i vatten i ca 10 min så att det blir mjukt. Häll grädden i en kastrull tillsammans med socker och vaniljstången (som du först skrapar ur vaniljfröna ur genom att skära den på mitten och skrapa ur fröna med en kniv).

Värm grädden långsamt och småkoka i ca 15 minuter.

Krama ur gelatinbladet och lägg det i kastrullen, rör om tills det har smält helt och hållet. Spola av två små portionsskålar med kallt vatten och häll i grädden. Ställ sedan skålarna i kylskåp i 3-4 timmar så att det stelnar.

Jag serverade sedan med hallonsås som jag gjorde på frysta hallon som jag bara värmde lite med strösocker.

Den perfekta lördagen avslutades med kaffe, konjak och Vita huset.

Tags:

1 kommentar ↓

Lämna en kommentar