pousetteochvis

En blogg som oftast handlar om mat

pousetteochvis header image 3

Matinspiration

Min mamma Ulla lärde mig att laga mat. Den första rätten jag fick lära mig att laga helt själv var korvstroganoff när jag gissningsvis var 8-9 år. Hemma hos mamma och min storasyster Anna åt vi kokt kolja med currysås, tjockpannaka med fläsk i ugnen, tunna pannkakor och köttfärslimpa i stekpanna med rödbetor. När det var helg fick vi grillad kyckling och fläskkotlett med klyftpotatis. Min mammas favoriträtt är stekt strömming med potatismos, och det jag gillar mest att hon lagar till mig är kokt torsk med äggsås.

Min mamma har också lärt mig att baka, både bröd, kakor och inte minst princesstårtor med hemmagjord marsinpan (eller var det kanske min moster Else-Britt som lärde mig?). Min bonuspappa Christer pratar än i dag om när jag bakade de där tårtorna. När det är jul gör min mamma fantastiskt goda irländska potatisbröd, en tradition som jag gärna för vidare, de gånger jag firar jul i Sverige.

När jag var liten var ett av mina favoritprogram på tv ”Herrskap och tjänstefolk”. Jag älskade den serien och lekte gärna tjänstefolk, både med kompisar men också ensam. Jag var väl en sådär 10-11 år och jag ville också bli tjänstefolk i ett fint, stort hus där jag skulle servera i fina förkläden och sköta ett stort kök.

Hemma hos min pappa Pelle fick vi spagetti med köttfärssås och när det skulle vara lite festligare fick vi råstekt potatis som pappa stekte länge, länge.

Min mormor Anna-Lisa gjorde god mat, och vi minns alla hur mycket hon tyckte om att göra sotare i stugan vid Storsjön. Och så kommer jag ihåg att hon gjorde väldigt god Janssons frestelse.

Min farmor Linnéa är också bra på mat, och hemma hos henne har jag serverats goda revbensspjäll (som särskilt min syster gillade), mycket goda bullar och kakor och så minns jag hennes ugnstekta falukorv med ostskivor och potatismos.

När jag var i tjugoårsåldern bodde jag i Mariefred i några år där jag bland annat jobbade på Strandrestaurangen. Krogen drevs av systrarna Annika och Elisabeth (numera Johansson) Wilhelmsson, Elisabeths kille Conny och systrarnas mamma Kerstin. Där lärde jag mig massor om matlagning och restaurangbranschen, och jag tror att en hel del av mitt matintresse väcktes hos dem.

I början av 90-talet jobbade jag ett drygt halvår på en restaurang i Vilamoura i Portugal. Jag skötte bland annat bakningen och alla desserter. Varje morgon stod jag tidigt i det tomma restaurangköket och bakade äppelkakor och gjorde petit chouer. Och så var det alltid en fröjd att följa med kock-Thomas eller Victor som ägde restaurangen till fiskmarknaden och köpa fisk och skaldjur till restaurangen. Jag glömmer aldrig de enorma marulkarna och heller inte Thomas fantastiska räkor flamberade i Pernod.

Mina fastrar Ulla och Kerstin har betytt mycket för mitt matintresse. I släktens gemensamma sommarhus i Skebobruk i Roslagen har de lagat fantastiskt mycket god mat under hela mitt liv. Mina fastrar har lärt mig att både tycka om och att laga mat. I Skebo har maten alltid serverats på stora tallrikar och mat har alltid varit en stor och viktig del i släktgemenskapen.

Min nära vän Monica, som jag har känt i hela mitt liv, lagar alltid väldigt god mat, och hon är en fena på att hitta nya recept som hon testar med stor framgång. Det är alltid en fröjd att bli bjuden på mat hemma hos familjen Frejd.

Detsamma gäller min kompis Ullis som jag känt i över tjugo år. Hon lagar fantastiskt god mat, alltid genomtänkt serverad med snygg dukning, roliga tilltugg och goda drycker.

Utöver dessa fina människor och upplevelser hittar jag matinspiration på tv, i musik och inte minst på resor. Min man och jag har förälskat oss lite extra mycket i New York, London, Mallorca och i Sydostasien, och på dessa ställen är maten en väldigt stor del av resorna vi gör. Under restaurangbesök på våra resor hittar vi ofta inspiration till egna matidéer och vi kan drömma oss bort i att någon gång ha ett eget ställe. En bar i Thailand, en pensionat på Österlen eller en kaffebar på Söder. Men det där är mest drömmar.

11 kommentarer

11 kommentarer ↓

Lämna en kommentar