pousetteochvis

En blogg som oftast handlar om mat

pousetteochvis header image 2

Limemarinerade räkor med grönsaksnudlar

måndag 22 februari 2010 22:29 · 3 kommentarer · Hemlagat, Middag, Nudlar, Skaldjur, Vin

Finaste Frida Fager kämpade sig hit på middagsbesök i extremvintern. Blev en supermysig kväll med god mat och en massa prat.

Testade receptet som jag rev ur SVD i fredags, och det blev riktigt gott. Nästa gång slänger jag nog även i lite chili så det får lite mera fräs.

Och Björn, det gick alldeles utmärkt med lime i stället för apelsin.

Så här gjorde jag:

Tinade och skalade ca 700 gr räkor (med skal). Marinerade sedan räkorna i saften från två pressade färska limefrukter (en apelsin i receptet), 0,5 dl rapsolja, 2 msk sweet chilisås, 2 msk hackad, färsk koriander, salt och peppar.

Sen strimlade jag två skalade mörötter, en halv zucchini och en gul paprika. Kokade först morötterna i en liter grönsaksbuljong i ett par minuter, hade sedan i de andra grönsakerna och tre nystan med äggnudlar (risnudlar i receptet). Detta fick koka upp och sen ställde jag kastrullen åt sidan. När nudlarna var mjuka, slog jag av buljongen.

Sedan var det bara att servera nudlar och grönsaker med räkorna. Jag hällde också över en del av marinaden och kryddade längst upp med lite mer färsk koriander.

Till detta rörde jag ihop två dl turkisk yoghurt med två msk sweet chilisås, och klickade en dryg matsked ovanpå nudlarna och räkorna.

Receptet är till fyra personer, men det blev snarare tre portioner. Var nog lite snål med nudlarna.

Till maten drack vi Rawson’s retreats riesling-vin. Helt perfekt!

Till dessert gjorde jag Sofies härliga limeyoghurt med kanderade nötter som jag skrev om i lördags.

Det här är alltså Sofies dessert. Jag glömde att plåta den vi åt. Men jag får väl säga att det blev lika gott.

De här fina burkarna fick jag av Frida. Bara att leta upp nåt kul senaps- och honungsrecept nu.

Tags:

3 kommentarer ↓

Lämna en kommentar