pousetteochvis

En blogg som oftast handlar om mat

pousetteochvis header image 2

Smarrig rotfruktsgratäng

söndag 11 april 2010 9:33 · Inga kommentarer · Hemlagat, Rotfruktsgratäng

Vet egentligen inte om det här är jättebra GI-mat, men gott är det. Tog dock inte så mycket potatis. Billigt är det också, om man inte absolut måste ha nåt dyrt kött till. Och det behöver man faktiskt inte.

Det här behöver du: Morötter, potatis, palsternacka, kålrot, rotselleri, gul lök och vitlök. Och så matlagningsgrädde, riven ost, gärna Västerbottenost och om du vill, lite fetaost.

Skiva rotfrukterna i ungefär likadana smalare bitar och koka dem i grönsaksbuljong i ca fem minuter.

Lägg sedan rotfrukterna i en ugnsform, varvat med lite gul lök skivad i tunna skivor och två hackade vitlöksklyftor. Salta och peppra, gärna med nymalen svartpeppar. Slå på ca 2 dl matlagningsgrädde (beroende på hur mycket gratäng du gör).

Strö över riven ost och grädda i ugnen i ca 225 grader i ca 20 minuter (men kolla gärna lite då och då så att inte grönsakerna blir för mjuka). Precis innan gratängen är klar strör du över lite fetaost och gräddar klart.

Färdigt! Det här kan man äta precis så här, tycker jag. Men det är klart att det går alldeles utmärkt att äta med nåt slags kött om man vill, eller kanske kyckling.

Tags:

Inga kommentarer ↓

Inga kommentarer hittills...Skriv gärna en kommentar här.

Lämna en kommentar