pousetteochvis

En blogg som oftast handlar om mat

pousetteochvis header image 2

Mina fastrars mat

söndag 22 april 2012 11:04 · Inga kommentarer · Jobb

En liten text ur veckans nummer av Söndag.

Faster Ulla, faster Kerstin och pappa Pelle på förstubron i Skebo.

Jag och Paolo Roberto har något gemensamt, nämligen att vi har lärt oss laga mat av våra fastrar. I Paolos fall är det i Italien, i mitt fall i Roslagen vid familjen Pousettes sommarhus i Skebobruk. Jag har tillbringat många sommarlov där och väldigt många midsomrar. När jag var barn hade min faster Ulla stora grönsaksland som vi fick goda, nykokta rödbetor i från. Och så fick vi gå ut i landet och klippa piplök som hon blandade i pastasalladen, vilket inte var lika gott…Jag har många matminnen och smakupplevelser som är förknippade med det här huset – pannkakstårtan som faster Ulla gjorde varje sommar, våffelgräddning på förstubron, första gången jag åt matjesilltårta till midsommar, sallad Niçoise som jag var tveksam till när jag var yngre, men som nu är en riktig matfavorit. Några gånger har vi också firat jul i Skebo, och då lagades det enorma mängder kalkon som stoppades med en massa godsaker och så fick vi brysselkål och gräddås till. Jag gjorde för första gången en kalkon själv i julas, och det blev väl okej, men långt ifrån lika gott som faster Ullas och faster Kerstins version.Jag gillar att laga mat, även om det går i perioder, och jag tänker ofta på släktmiddagarna i Skebo när jag står i köket. Paolo Roberto har ju gjort flera kokböcker med sina fastrars matlagning. Kanske är det något jag också borde göra? I veckans Söndag bjuder vi på Paolos läckra, italienska recept, både pasta och smarriga desserter.Hoppas att du har en riktigt skön söndag!

Kickis favoriter:

Främling. Jag läser med stor glädje den nyskrivna boken om en av svensk nöjesindustris mest intressanta fenomen – Carola Häggkvist. Jag väntar i och för sig fortfarande på en riktig självbiografi om sångerskan, men Johanna Koljonens och Andreas Ekström bok är underhållande, nördig och intressant.

Birdsong. Missa inte det här vackra, brittiska tv-dramat i två avsnitt som bygger på Sebastian Faulks roman. Kärlek, krig och stekheta Eddie Redmayne i huvudrollen. Jag njuter av det behagligt långsamma berättandet och jag blev tagen både av de hemska krigsscenerna och av kärleksdramat. ”Birdsong” sänds i SVT den 13 och 20 maj.

Musiken i ”Mästarnas mästare”. Har alltid gillat ”Mästarnas mästare” och gör så även den här säsongen. Det bästa med hela programmet är ju musiken, och de som ska hyllas är producenten Pär Hedmark och efterbearbetningsproducenten Christer Åkerlund som väljer ut låtarna. Låtlistorna finns på SVT:s webb efter varje på program, och på Spotify.

 

Tags:

Inga kommentarer ↓

Inga kommentarer hittills...Skriv gärna en kommentar här.

Lämna en kommentar