pousetteochvis

En blogg som oftast handlar om mat

pousetteochvis header image 2

Potatisgratäng med ädelost

lördag 13 mars 2010 10:23 · 1 kommentar · Hemlagat, Middag, Potatis

Gissar att det är många schlagermiddagar som ska lagas ikväll. Här är tips på väldigt smarrig och GI-ovänlig potatisgratäng med ädelost. Det här går utmärkt att äta bara med lite kalla och varma grönsaker, men för er köttätare är det förstås perfekt med en köttbit till.

Gillar man vitlök så är det bara att pressa ner det också.

Skala och skiva ett gäng potatisar. Mängden beror förstås på hur stor form du har och hur många som ska äta. Och på potatisarnas storlek. Du ser ju själv hur mycket som går i, och det går oftast åt mer potatis än man tror.

Skiva valfri mängd gul lök och varva sedan några lager med potatisskivor, lite lök och smula lite ädelost mellan lagren, salta och peppra ordentligt.

Slå sedan över vispgrädde och riv lite lagrad ost (gärna Västerbottenost) över gratängen. En bra mått brukar vara att vispgrädden ska nå ungefär upp till halva potatismängden.

Grädda i ca 225 grader i ca 40 minuter.

Servera med både kalla och varma grönsaker. Här blev det sockerärtor (en favorit) som inte ska koka för länge, och tomat- och mozzarellasallad med lite hackad rödlök, olivolja och lite balsamvinäger.

En potatisgratäng kräver såklart ett gott rödvin och får jag välja ska det helst vara någon slags Zinfandel.

Tags:

1 kommentar ↓

Lämna en kommentar