pousetteochvis

En blogg som oftast handlar om mat

pousetteochvis header image 2

Laxen inlagd

onsdag 23 juni 2010 15:50 · 1 kommentar · Fisk, Hemlagat, Midsommar

I morgon bär det av till Roslagen och midsommarfirande i Skebobruk. Och nu är laxen inlagd till sillunchen. Receptet på den här citroninkokta laxen kommer från boken ”Stora boken om fisk och skaldjur”.

Blanda lagen som består av 2 l vatten, 2 msk salt, 10 svartpepparkorn, 10 kryddpepparkorn, 2-3 msk matättika, 4 lagerblad, stjälkar från en knippa dill, stjälkar från en knippa persilja och 1 msk fänkålsfrön. Koka upp lagen och låt den sjuda i 10 minuter.

Skär 2 kg lax i bitar, och lägg sedan ner laxen i lagen och låt det koka upp. Dra kastrullen åt sidan och rör ner saft och skal från 2 citroner.

Låt lax och lag svalna snabbt. På vintern kan man ställa ut kastrullen på balkongen, men nu ställde jag ner den i kallt vatten, och bytte vatten ett par gånger. När det har svalnat ordenligt ställer du in kastrullen i kylen och låter det gärna stå där över natten.

Inkokt lax tycker jag ska ätas med pressgurka och dillmajonäs.

Tags:

1 kommentar ↓

Lämna en kommentar