I morgon bär det av till Roslagen och midsommarfirande i Skebobruk. Och nu är laxen inlagd till sillunchen. Receptet på den här citroninkokta laxen kommer från boken ”Stora boken om fisk och skaldjur”.
Blanda lagen som består av 2 l vatten, 2 msk salt, 10 svartpepparkorn, 10 kryddpepparkorn, 2-3 msk matättika, 4 lagerblad, stjälkar från en knippa dill, stjälkar från en knippa persilja och 1 msk fänkålsfrön. Koka upp lagen och låt den sjuda i 10 minuter.
Skär 2 kg lax i bitar, och lägg sedan ner laxen i lagen och låt det koka upp. Dra kastrullen åt sidan och rör ner saft och skal från 2 citroner.
Låt lax och lag svalna snabbt. På vintern kan man ställa ut kastrullen på balkongen, men nu ställde jag ner den i kallt vatten, och bytte vatten ett par gånger. När det har svalnat ordenligt ställer du in kastrullen i kylen och låter det gärna stå där över natten.
Inkokt lax tycker jag ska ätas med pressgurka och dillmajonäs.
Midsommarmaten på gång // jun 22, 2011 at 9:57 e m
[…] gjorde jag även förra midsommaren, och den blev en sån succé att den får göra comeback i år. Här finns […]