Det blev en mycket trevlig kväll. Maten blev god, vinet var härligt och det var fantastiskt kul att träffa underbaraste Per och Gunilla igen. De båda producenterna verkade nöjda med det som serverades.
Här kommer receptet på Toscansk pasta med räkor och mascarpone. Receptet är för två personer.
2 schalottenlökar, 2 vitlöksklyftor, olivolja, 200 gr mascarpone, 1/2 gr saffran, 300 gr skalade räkor, 4 tsk finrivet limeskal, 3-4 msk pressad lime, salt och peppar.
1. Hacka schalottenlöken och vitlöken och fräs i olivolja i en kastrull, så att löken blir glansig.
2. Blanda i mascarpone och saffran och låt det småkoka i ett par minuter. Salta och peppra.
3. Till sist blanda i limeskal, limesaft och räkor. Detta ska göras på slutet och sen ska såsen bara bli lite varm. Koka alltså inte såsen efter att du har haft i räkorna.
Detta serveras alltså med pasta. Jag har testat både färsk taglione och ”vanlig” tagliatelle, men det där väljer man efter eget huvud. I receptet i kokboken ska det vara hemgjord pasta, men det har jag aldrig testat.
Jag tycker också att man kan hoppa över vitlöken som ibland tar över lite för mycket. Men gillar man vitlök så ska den förstås vara i.
Servera gärna med lite färska kryddor på tallriken, och kanske en limeskiva. Jag har haft timjan som blir en god smak ihop med det andra.
När jag har gjort dubbelt recept har jag ändå bara använt ett paket saffran, och det räcker faktiskt.
Ingela // jan 26, 2010 at 11:53 f m
Den där rätten ser supersmarrig ut. Den ska jag absolut prova. Det blir nog inte på middagen på lördag, men kanske det blir på fredag. Vinet är ju supergott! En favorit hos oss!
Ingela
Kristina Pousette // jan 26, 2010 at 11:59 f m
Lycka till! Och ja, det där vinet är grymt.
Sofie // jan 26, 2010 at 12:22 e m
Nu måste jag laga lunch! När jag läser det där pastareceptet blir jag så hungrig. Här blir det nog matvete och tonfiskröra! kram
Monica // jan 27, 2010 at 10:58 f m
Är det godingpastan vi fick på trettondagsafton?
Kristina Pousette // jan 27, 2010 at 12:18 e m
Japp. Favorit i repris.
Sofie // jan 30, 2010 at 7:29 e m
Nu har jag lagat denna pasta! Detn var jättegod, men vi drog ned något på limesaften eftersom Staffan inte är så förtjust i citron och lime i mat. Åsså drack vi rött vin till…Campolieti som är ett utmärkt pastavin f ö.Kram!
Kristina Pousette // jan 31, 2010 at 10:56 f m
Kul att det blev gott. Bra tips med vinet, där. Ska testas. Kram