pousetteochvis

En blogg som oftast handlar om mat

pousetteochvis header image 2

Asiatisk söndagmiddag

söndag 09 maj 2010 18:58 · 6 kommentarer · Fisk, Hemlagat, Vietnamesiskt

Har haft finaste familjen Frejd här på söndagmiddag. Vi skulle inviga uteloungen, men det är ju nästan vinter, så det blev bara en kort stund därute. Men lite bubbel hann vi i alla fall med.

Vi bjöd på asiatisk mat, med lite indisk touch. Vietnamesiska vårrullar med dipsås från Hanoi, fiskbiffar med tomatraita, sojabönor, mangosallad, och jasminris. Desserten var väl inte särskilt asiatisk dock – glass och kaffe.

De här vårrullarna är lite meckiga att göra, men fantastiskt goda. Man blöter upp rispapperrundlar i hett vatten och rullar in strimlade morötter, strimlad rättika, kalla risnudlar, böngroddar, salladsblad, räkor, mynta och koriander. Rispapperrundlarna måste alltså blötas upp så de är mjuka, och det bästa är att lägga dem på en blöt handduk när man rullar in grönsakerna, räkorna och nudlarna. Lägg sen rullarna i en blöt handduk tills du serverar dem, så de håller sig mjuka.

Till rullarna är det allra godast att göra den här dipsåsen från Hanoi. Både rullarna och såsen kommer från kokboken ”Kärlek, oliver och timjan”.

Så här gör du såsen: Blanda 4 msk risvinäger, 4 msk fisksås, 4 msk pressad lime, 4 tsk socker, 2 pressade vitlöksklyftor, 1 röd hackad chilipeppar och 12 färska myntablad. Blanda sedan ner lite gurka skuren i små tärningar och en bit morot skuren i smala strimlor. Låt gärna såsen stå en stund innan du serverar den med rullarna. Doppa rullarna i såsen – ljuvligt gott!

Gjorde en mangosallad med körsbärstomater, avocado, mango, lite schalottenkök, pressad lime, lite olivolja och salt.

Den indiska touchen bestod av de här favorit-fiskbiffarna som man gärna äter med tomatraita. Här finns receptet.

Tags:

6 kommentarer ↓

Lämna en kommentar